You are currently viewing Derékfájás okai és kezelése
derékfájás okai

Derékfájás okai és kezelése

A deréktáji fájdalom az egyik leggyakoribb betegség napjainkban. Ha hihetünk az elérhető tanulmányoknak, akkor az emberek legalább 80%-a fog szenvedni derék- és hátfájástól élete egy bizonyos pontján. A derékfájás nem egy betegség, hanem egy vagy több okkal rendelkező tünet.

A derékfájdalom azért is olyan gyakori, mert a deréktáj, az ágyéki gerinc éri életünk során a legnagyobb igénybevételt, ez a gerinc szakasz a legsérülékenyebb, valamint hozzájárul a napjainkban jellemző mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a helytelen testtartásban végzett egyoldalú mozgásformák.

A derék körüli fájdalmak leggyakoribb betegségei

Csigolya elmozdulás (szubluxáció)
Csigolya elmozdulásról akkor beszélünk, amikor valamelyik csigolya enyhén (akár csak 1 mm) kimozdul a helyéről. Ez okozhat állandó, nagyobb fájdalmakat is. Egy nehezebb tárgy emelése, vagy egy rossz testhelyzetben történő emelés, hirtelen terhelés vagy bemelegítés hiánya sportolás közben, de akárcsak egy rossz mozdulat lehetnek a egy-egy csigolya elmozdulásának, és ezáltal a gerincfájás okai.
A csigolya elmozdult helyzete miatt nyomás kerül a gerincből kilépő idegre, és ez okozhat hátfájást.

Gerinc ízületi porckopás (spondyloarthrosis)
A hátfájás gyakori oka a csigolyatesteket összekötő nyúlványok apró ízületinek kopása (artózis). Ekkor az ízületeket borító porcfelszín elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porcfelszín hiányában az ízületben olyan részek surlódnak, amelyek természetes helyzetben nem, ez okozhat fájdalmat. Az ilyen eredetű hátfájdalomra jellemző tünetek, hogy pihenésre, mozgás hatására csökken, enyhül a fájdalom, valamint rendszerint reggeli derékmerevséggel jár.

Gerincmeszesedés (spondylosis)
Ez a főleg kor előrehaladtával – de nem annak következményeként – jelentkező, a gerinccsigolyákat érintő meszesedés, ami szűkíti a gerinccsatornát, és a lerakódások miatt nyomás kerül az idegre. A meszesedés sajnos sokszor már fiatal felnőttkorban elkezdődik.
A vélemények megoszlanak, hogy a porckorongok kopása miatt meszesedik-e a gerinc, védekezésképpen.
Viszont a meszesítő táplálkozás miatt (savasító ételek okozta elsalakosodás következménye) mindenképp keletkeznek lerakódások a gerincen.

Porckorongsérv (gerincsérv)
A porckorong a lengéscsillapító, ami a gerincoszlopot alkotó csigolyák között található. A porckorong belső, lágy, zselészerű része, áttörve a kemény külső réteget kitüremkedik, és a közeli ideggyököket vagy a gerinccsatornában lévő gerincvelőt nyomni kezd, mely derékfájdalmat, mozgásbeszűkülést, alsó végtagokba lesugárzó fájdalmat, zsibbadást okozhat. Ezt porckorongsérvnek nevezzük. Leggyakrabban az ágyéki (lumbális) csigolyákat érinti, melyek minden egyes nap erőteljes használatban vannak.

porckorong problémák

Gerinccsatorna-szűkület
A gerincvelőt és az idegeket körülvevő, a csigolyák által képzett csontos csatorna beszűkült. Ennek oka a csigolyák csontállományának túlnövekedése. A gerincszűkület sok jelentős tünetet okozhat, főként azért, mert nyomás nehezedik a gerincvelőre és a szomszédos idegekre. Általában a gerincszűkületben szenvedők azt tapasztalják, hogy az állás vagy a séta súlyosbíthatja fájdalmukat, és a pihenés, leülés vagy akár előrehajlás segíthet enyhíteni a nyomást. nemcsak fájdalmat okozhat, hanem gyengeséget, zsibbadást vagy szervi működési zavarokat is.

Csigolyaelcsúszás (spondylolisthesis)
A spodylolysthesis esetén a csigolya előre történő elcsúszásáról beszélünk. Leggyakrabban az 4. és 5. ágyéki csigolya között alakul ki. Amennyiben a gerinccsigolyák kimozdulnak a helyes, szimmetrikus állapotukból, a szervezet automatikusan megpróbálja korrigálni ezt. Ilyenkor a csigolyák melletti izomkötegek állandóan azon dolgoznak, hogy görcsös feszítéssel megfelelő pozíciójukban tartsák a csigolyákat. Ez a feszülés pedig viszonylag rövid idő alatt is derékfájáshoz vezethet.

SI ízületi fájdalom (sacroiliacalis ízület diszfunkció)
A sacroiliacalis ízület összeköti a gerinc alján lévő keresztcsontot a medence mindkét oldalával. Erős, kis mozgású ízület, amely elsősorban a felsőtest és az alsótest közötti ütéseket és feszültséget nyeli el. A sacroiliacalis ízület fájdalmassá válhat, ha begyullad, vagy ha túl sok vagy túl kevés az ízület mozgása.
Az SI ízület körüli fájdalmat hatékonyan lehet kezelni S.I. terápiával, erről bővebben olvahat itt.

Feszes, görcsös izmok
A görcsös, merev izmok (melyet stressz, a mozgásszegény és ülő életmód, a nyújtás hiánya is fokoz) egymás felé húzzák a gerinccsigolyákat. A csigolyák közötti erős nyomás miatt a porckoron nyomni kezdi az ideget.
A körteképű (piriformis) izom feszessége pedig sokaknál okoz isiászt.

piriformis

Isiász
Az ülőideg zsába, más néven isiász olyankor alakul ki, amikor a porckorongsérv az ülőidegre gyakorol nyomást. Az ülőideg biztosítja az inger továbbítását az alsó végtagok és a legfontosabb farizmok felé.
Ha ez az irritált ideg, akkor a fájdalom jelentkezhet a fenék, a comb, a vádli és a lábfej részében, ami jellemzően hirtelen fellépő, égető, vagy tűszúráshoz hasonlatos fájdalomérzésként nyilvánul meg.

Lumbágó
A köznapi értelemben használt derékbecsípődés szó valójában egy elmozdult csigolyatest, esetleg porcrés szűkület, vagy porckorongsérv nyomása által kiváltott ideggyök érintettséget, ideggyulladást jelent. Ha ez a lumbális gerincszakaszon alakul ki, akkor lumbágóról beszélünk.

Gerincferdülés
Gerincferdülés következtében a csigolyák, porckorongok asszimetrikusan terhelődnek, és az egész vázrendszer statikai terhelése felborul. Idővel jelentős kopások, meszesedések jöhetnek létre a gerincen.

Ritka, de súlyos, deréktáji panaszt okozó betegségek

Belső szervi probléma (Veseproblémák, gyulladások (például csontvelő), nőknél méh, férfiaknál prosztata elváltozások)
Autoimmun betegségek (Rheumatoid artritisz, Bechterew-kór, köszvény)
Kauda ekvina (lófarok – a gerincvelő alatti idegköteg) szindróma,
Daganatok,
A gerinc szöveteinek fertőzése (spondilodiscitis, osteomielitis),
Sérülés,
Gyulladás

gerincoszlop

Azonnali figyelmet igénylő tünetek

Néha a deréktáji fájdalom súlyos alapbetegséget jelezhet. Azoknak, akiknél a következő tünetek bármelyike jelentkezik, azonnali ellátást kell kérni.
• A hólyag és a bélrendszer szabályozásának elvesztése
• Megmagyarázhatatlan fogyás
• Láz és hidegrázás
• Súlyos, el nem múló fájdalom a hasban

A hátfájás kockázati tényezői

Melyek a hátfájás kockázati tényezői?
1. Rossz testtartás
2. végtaghossz különbség
3. Idősebb kor
4. Elhízás, túlsúly
5. Kevés víz fogyasztása
6. Túlzott gyógyszerfogyasztás
7. Testmozgás hiánya
8. Nehéz emelés, egyoldalú terhelés
9. Mozgásszegény életmód
10. Nem megfelelő fekhely/ágy használata
11. Dohányzás
12. Terhesség
13. Genetika

A hátfájás diagnózisa

Az orvosok általában a következő teszteket használják a hátfájás diagnosztizálására:

• A röntgenfelvételek felfedik a csontok igazodását vagy töréseit, valamint az ízületi gyulladás jeleit.
• A CT-vizsgálatok (számítógépes tomográfia) a hátfájás forrásának kivizsgálására szolgálnak, például sérülések, fertőzések, porckorongsérv, becsípődött idegek és még sok más.
• Az MRI-k (mágneses rezonancia képalkotás) hihetetlen részletességük miatt hajlamosak túldiagnosztizálni. Az MRI jó lehet a hátfájdalmak korai felismerésére, de az orvosok hajlamosak elkerülni ezeket az egyszerű hátfájdalmak esetén.
• A csontvizsgálatokat ritkán alkalmazzák, de segíthetnek az orvosnak csontdaganatok vagy kompressziós törések felkutatásában.
• A vérvizsgálatok kimutatják, hogy fertőzés vagy más egészségügyi állapot okozhat-e hátfájást.
• Az elektromiográfia (EMG) megerősítheti az idegkompressziót porckorongsérvvel vagy a gerinccsatorna szűkületével.

Derék körüli fájdalom lelki okai

A hátfájás lelki okozói legalább akkora hatással bírnak a fájdalom mértékénél, mint maguk a fizikai tényezők. Ahogy a mondás is tartja, épp testben épp lélek – így ha valami nincs rendben a lélekben, úgy az akár derékfájdalmakhoz is vezethet.

lelki okok

L1 csigolya
A felső ágyéki csigolya az L1 a stabilitással hozható kapcsolatba. A fájdalom itt összefügghet pénzügyi, kapcsolati vagy karrierrel kapcsolatos változással. Kapcsolódik az L2-es csigolyához, így gyakran magában foglalja a törekvést, amit tenni szeretne, de nincs összhangban a társadalom által elvárt kötelességekkel.

L2 csigolya
Az L2-es csigolya azon fizikai képességgel függ össze, hogy előre és hátra tudjunk hajolni. Érzelmileg ugyan ilyen funkciót tölt be, a saját magunk támogatására hivatott. Rendszerint azoknál alakul ki itt fájdalom, akik úgy érzik, hogy nem tudták követni az álmaikat, olyan döntéseket hoztak, amik nem voltak összhangban az elképzeléseikkel.

L3 csigolya
A deréktáji fájdalom lelki okai között az L3-as csigolya is érintett lehet. Az L3-as csigolya családunk általi elfogadásról szól. Ezen a területen azok tapasztalhatnak fájdalmakat, akik úgy érzik, családjuk nem támogatta őket párválasztási illetve szexuális orientációjuk döntésében. A múlt, jelen és jövő éppúgy hatással lehet ezen csigolya fájdalmára.

L4 csigolya
A gerincen lefelé haladva a következő csigolya az L4-es, ami különösen a bánat érzelmi székhelye és a kreativitásé. Azoknál az embereknél alakulhat ki ezen a területen fájdalom, akik olyan nevelési hittben nőttek fel, hogy nem szabad az érzelmeket kimutatni, különösen, amelyek a gyászhoz vagy veszteséghez köthetők. Továbbá a fájdalom azoknál az embereknél is megjelenhet, akiknek kreativitását a környezetük nem értékeli megfelelően.

L5 csigolya
Az L5-ös csigolya derékfájdalommal jelezz, hogyha úgy érzi, hogy nem ott van ahol lennie kéne. Ez az érzés igen szerteágazó lehet, akár utalhat egy rosszul megválasztott munkahelyre vagy egy felszínes családi állapotra. Előfordulhat bármikor, amikor úgy érezzük, hogy nem leljük helyünket a világban.

Derékfájás kezelése

manuálterápia

A derékfájás kezelésére sokféle módszer van.
Ezek közé tartoznak:

  1. Gyógytorna: Derékfájás, mint minden más mozgásszervi panasz esetén gyakran csökkent mozgásra sarkallja a panasztól szenvedőt. Folyamatos pihenés helyett azonban az esetek nagy részében a célirányos mozgás, azaz a megfelelő gyógytorna egyrészt csökkenti a panaszokat, másrészt hozzájárul a kiújulás megelőzéséhez. Célja egy mozgásvizsgálat után, személyre szabott feladatokkal megszüntetni a hátfájás kiváltó okát, megerősíteni a szükséges izmokat és az ízületeket stabilizálni.

2. Gyógymasszázs: A deréktájra alkalmazva a masszázsterápia hatására lazulnak a feszes, görcsös izmok, kötőszövetek. A masszírozott területen fokozódik a vér- és nyirokkeringés, ami felgyorsítja a gyógyulást azáltal, hogy több tápanyagot kap a bőr alatti kötőszövet és az izomzat, illetve a szövetekből a káros anyagcsere-termékek, salakanyagok elszállítása is felgyorsul. Egyénenként változó, hogy milyen mértékű fájdalomcsillapítást képes biztosítani.

3. Manuálterápia: Kézzel kivitelezett, speciális fogásokkal kezelik a csigolyákat, a csigolyák közti ízületeket, ezzel együtt a gerinc környéki izmokat, kötőszövetet is.

4. Kineziotape: A szalagok – ragasztási technikától függően – lazítják, rögzítik vagy korrigálják a sérült lágyszövetet anélkül, hogy jelentősen korlátoznák annak szabad mozgását, így lényegesen felgyorsulhat az ízületi és izomproblémák gyógyulási ideje.

5. Fizikoterápia: Természetes és mesterséges fizikai energiákat használva csillapítja a fájdalmat és enyhíti az izomfeszességeket.

6. Gyógyszerek, krémek: Lazító krémek alkalmazásával és orvos által javasolt gyógyszer segítségével otthonában kezelheti a tüneteket. Fontos megjegyezni, hogy ezek azonban a kiváltó okot nem szüntetik meg.

7. Fürdőkúrák: Szintén elsődleges szempont a fájdalomcsillapítás a termálvíz jótékony hatását alkalmazva.